Toimivat kuljetuspalvelut vammaisille!

17.1.2018

Tänään kaupunginvaltuustossa käsiteltiin aloitettani pikatilausmatkojen lisäämiseksi vammaisten kuljetuspalveluissa. Aloitteen valmistelin keväällä 2017 yhdessä Tuomas Tuuren (vihr) kanssa.

Helsingissä asuu paljon ihmisiä, jotka haluavat opiskella, käydä töissä, harrastaa, tavata ystäviä, käydä konserteissa tai urheilukilpailuissa, toimia järjestöissä ja vaikkapa vaikuttaa politiikassa. Osa ei pysty käyttämään julkista liikennettä tai ajamaan autoa esimerkiksi liikunta- tai näkövamman vuoksi. Silloin tarvitaan kuljetuspalveluita.

Vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus tarkoittaa mahdollisuutta toimia yhteiskunnassa kaikissa samoissa rooleissa kuin vammattomatkin. Kun päätetään kuljetuspalveluista, onkin kysyttävä, takaavatko ne jokaiselle ihmiselle yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua töihin, harrastuksiin ja muuhun toimintaan. Tällä hetkellä vastaus on ei.

Yhtenä ongelmana on, että matka pitää tilata 40 minuuttia etukäteen ja kyytiä voi joutua odottamaan pitkään. Tämä estää ihmisiä osallistumasta vaikkapa kokouksiin, joiden kestoa ei voi ennustaa, tai yrittäjiä siirtymästä joustavasti asiakkaan luota toisen luokse. Kuukaudessa voi saada kaksi niin sanottua pikatilausmatkaa, mutta monille se on liian vähän.

Viime valtuustokaudella sain vammaisilta ihmisiltä paljon huolen ilmaisuja kuljetuspalveluiden heikentymisestä, joka haittaa työntekoa, yrittäjänä toimimista tai harrastamista. Taustalla ovat säästöt. Kuitenkin jos tingimme yhdenvertaisuudesta säästöjen nimissä, on se vakava asia ja kertoo Helsingin arvoista huonoa. Siksi kuljetuspalveluiden lähtökohtana pitää olla vammaisten ihmisten oikeus elää mahdollisimman normaalia elämää ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.

Kuljetuspalveluiden periaatteet käydään lähiaikoina läpi, kun palvelut kilpailutetaan. Tässä yhteydessä on mahdollista korjata ongelmakohtia. Se edellyttää, että pikamatkojen tarve arvioidaan huolella vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Kaupunginvaltuusto päätti esityksestäni tänään äänin 61–0 (19 tyhjää) näin: ”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuutta kuljetuspalvelujen kilpailutuskriteereiden laatimisen yhteydessä arvioida, millainen määrä pikatilausmatkoja on tarpeen, jotta kuljetuspalvelua käyttävillä henkilöillä on vammattomiin verrattuna yhdenvertaiset mahdollisuudet työssäkäyntiin, opiskeluun, harrastamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.”

Kuljetuspalveluiden periaatteista päätetään kevään aikana sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Valtuuston kannanotto on vahva tuki lautakunnalle tehdä järkeviä päätöksiä.

Jutun kommentointiaika on päättynyt

2 kommenttia

  1. Elli Björkberg sanoo:

    Hei Anna. Hyvää työtä! Näkövammaisten liitto ry:n oikeuksienvalvontalakimiehenä olen mielelläni tässä mukana mikäli tarvitsette apua asian jatkovalmistelussa tms.

    1. Anna Vuorjoki sanoo:

      Kiitos paljon! Olen tarvittaessa yhteydessä.