Monet kaupungin työntekijät ovat palkkakuopassa

30.8.2018

(Kirjoitus on julkaistu Helsingin Uutisissa 29.8.2018.)

Terhi Koulumies vaati lastentarhanopettajille parempaa palkkaa (HU 25-26.8.). Vaatimus on erittäin perusteltu.

Lastentarhanopettajat eivät ole ainoa alipalkattu ryhmä Helsingissä. Päiväkodeissa myös esimerkiksi lastenhoitajat tekevät tärkeää työtä pienellä palkalla, jolla Helsingissä on vaikeaa elää. Sama koskee monia muita pienipalkkaisia ammattiryhmiä kaupungin eri toimialoilla.

Helsinkiin tarvitaankin laajempi palkkaohjelma, jossa palkkoja tarkastellaan kokonaisuutena. Pienimpiä palkkoja on nostettava siten, että jokainen kaupungin työntekijä pystyy tulemaan palkallaan toimeen. Lisäksi palkkoja on arvioitava suhteessa työn vaativuuteen. Tällä hetkellä useammatkin korkeasti koulutetut naisvaltaiset alat ovat palkkakuopassa.

Helsingin houkuttelevuutta työnantajana voidaan kasvattaa paitsi palkkoja myös työolosuhteita parantamalla. Esimerkiksi lastentarhanopettajien pitää saada tehdä suunnitelmallista kasvatustyötä kohtuullisen kokoisissa ryhmissä ilman jatkuvaa siirtelyä ryhmästä toiseen.

Säästöjen nimissä työntekijöitä ei saa asettaa kohtuuttoman työtaakan alle. Sen sijaan Helsingin vaurautta on ohjattava palveluihin siten, että voimme tarjota hyvää hoitoa niin lapsille kuin vanhemmillekin kaupunkilaisille. Työntekijöillä pitää olla mahdollisuus tehdä hyvää työtä ajamatta itseään äärirajoille.