Mielenterveyshoitoon pääsy ei saa olla sattuman kauppaa

23.3.2019

Elämässä moni asia riippuu sattumasta, mutta mielenterveyshoitoon pääsyn ei pidä olla sattuman kauppaa.

Eilen Lapinlahden lähteellä ei ollut ihan tavallinen vaalipaneeli, vaan keskustelun lomassa pelasimme Mielenterveysviidakossa-peliä. Kohtelu terveysasemalla tai virastossa ratkesi pelissä nopanheitolla, ja niin hyvät kuin huonotkin sattumukset oli peliin koottu mielenterveyskuntoutujien omista kokemuksista.

Myös oikeassa elämässä palveluviidakossa asioiminen voi tuntua peliltä, jossa avun hakija joutuu koettamaan onneaan eri luukuilla. Näin ei pitäisi olla.

Mielenterveyspalvelujärjestelmän pitää olla turvallinen, luotettava ja helposti ymmärrettävä. Tämä vaatii tarpeeksi rahaa, jotta hoitoa voidaan antaa kaikille tarvitseville. Se vaatii myös psykiatrien koulutuksen lisäämistä ja eri ammattilaisten työnjaon kehittämistä siten, että niin sosiaalityöntekijöiden kuin psykologienkin osaaminen saadaan käyttöön potilaiden hyödyksi.

Mielenterveyskuntoutujat ovat yksi ryhmä, joka pitää erityisesti ottaa huomioon sote-uudistuksessa. He tarvitsevat usein monia eri palveluita sosiaalityöstä ja arjen tuesta lääkärin hoitoon ja terapiaan. Sote-uudistuksen ydintä pitää olla palveluiden yhteen sovittaminen niin, että avun saa helposti kulkematta luukulta luukulle.