Lisää valtaa nuorille
Nuorten asiat etenivät tänään hyvään suuntaan, kun kaupunginvaltuusto käsitteli nuorten aloitteita. Valtuusto halusi vahvistaa nuorten vaikutusvaltaa ja päätti vaatia selvittämään muun muassa, voitaisiinko nuorten edustajat ottaa valtuusto- ja lautakuntakokouksiin ja miten nuorille tarjottaisiin paremmat mahdollisuudet olla yhteydessä virkamiesten kanssa.
Itse sain läpi esityksen koulujen demokratiakasvatuksen vahvistamisesta: ”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuutta tiedottaa aloitejärjestelmästä Ruuti ydinryhmän ehdotuksen mukaisesti kouluissa esimerkiksi yhteiskuntaopin ja opinto-ohjauksen tunneilla sekä tarjota osana koulujen demokratiakasvatusta ohjausta nuorille aloitteiden tekemisessä.”
Idean esitykseen sain Ruuti ydinryhmältä. Sen mukaan nuorten aloitejärjestelmän isoin ongelma on, että suurin osa nuorista ei tiedä mahdollisuudesta tehdä aloitteita. Siksi ydinryhmä esitti lausunnossaan, että aloitejärjestelmää pitäisi mainostaa kouluissa.
Tämä on erittäin hyvä ehdotus kahdesta syystä. Ensinnäkin peruskouluissa ovat kaikki nuoret, ja siksi koulu on paras väylä saada tieto aloitemahdollisuudesta jokaiselle nuorelle. Ennen kaikkea koulussa tavoitetaan myös ne nuoret, jotka eivät jo valmiiksi ole aktiivisimpia.
Toiseksi opetussuunnitelman yksi tavoite on edistää demokratiaa ja aktiivista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa. Tähän tavoitteeseen sopii oikein hyvin, että ohjataan nuoria vaikuttamaan omassa kotikaupungissaan.
Tällä hetkellä yhteiskuntaoppi koetaan usein vaikeaksi ja teoreettisesti oppiaineeksi. Olisikin tärkeää kehittää keinoja, miten kouluissa voidaan konkreettisesti ja kädestä pitäen ohjata vaikuttamiseen yhteiskunnassa. Hyvä tapa vahvistaa demokratiakasvatusta olisi harjoitella kouluissa oman kunnan vaikuttamiskeinojen käyttämistä kuten aloitteiden tekemistä.
Olenkin iloinen siitä, että valtuusto hyväksyi esitykseni ylivoimaisella äänten enemmistöllä 79‒1.
Valtuusto käsitteli nyt 13‒17-vuotiaiden nuorten aloitteita toista kertaa. Kuten edelliselläkin kerralla, nuoret olivat tehneet selkeitä, konkreettisia ja mietittyjä ehdotuksia. Aloitteissa vaadittiin esimerkiksi parempaa kouluruokaa, lisää roskiksia Helsinkiin ja itsenäistymisopetusta kouluihin.
Nuorten aloitejärjestelmä on uusi ja siksi se vaatii vielä kehittämistä, jotta se tarjoaa nuorille todellista vaikutusvaltaa. Kehittämistyötä tehdään onneksi koko ajan. Tämäniltaisissa äänestyksissä valtuusto antoi vahvan tuen nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiselle.