Ilmastokriisi vaatii pikaisia toimia

 

“Jos jotain hyvää hakee koronakriisistä, niin on tämä osoittanut, että pystymme nopeaan muutokseen. Kykyä tehdä radikaaleja muutoksia tarvitaan myös ilmaston vuoksi”, Anna sanoo. 

Esimerkiksi matkustaminen on vähentynyt ja on opeteltu tapoja, joilla toimitaan kansainvälisesti siitä huolimatta. Vapaa-ajalla on löydetty metsät ja muut kotimaan kohteet. Toivoa siis on.

“Koronaviruksen vastaisessa taistelussa on kyse eloonjäämisestä, mutta niin on ilmastonmuutoksessakin, vaikka aikajänne on eri.”

Kävelykeskusta on elinvoimainen

Helsingin kaupungilla on tavoitteena olla hiilineutraali vuonna 2035. Annan mielestä pitäisi pyrkiä nopeampaan tahtiin. Tärkein on kokonaisuus: kaikessa toiminnassa, kaikilla sektoreilla on ilmastonmuutoksen hillitsemisen oltava tavoitteena.

Erityisesti Anna nostaa esille kolme isoa tavoitetta: 

Ensinnäkin energiantuotannossa luovutaan kokonaan fossiilisista polttoaineista.

Toisekseen liikkumisen painopiste siirtyy autoilusta kevyeen ja joukkoliikenteeseen. 

“Tämähän on tärkeää myös viihtyisän kaupunkitilan kannalta”, Anna lisää.

Hän kannattaa lämpimästi kävelykeskustan laajentamista ja tilan ottamista autoilta ihmisille. 

“Olen lapsuudessani nähnyt Oulussa, miten siellä keskustan keskeisistä kaduista tehtiin kävelykatuja, ja nykyään kävelykadut ovat todella vilkasta ja elävää keskustan ydintä.”

Anna muistuttaa, että elävä, viihtyisä keskusta on lopulta paras ympäristö myös siellä toimiville yrityksille. 

Kolmanneksi ilmastotoimeksi Anna nostaa hankinnat, esimerkiksi kaupungin järjestämän joukkoruokailun ilmastovaikutukset. “Kun päiväkodeissa ja kouluissa lapset oppivat syömään kasvispainotteisesti, vaikutus yltää pitkälle tulevaisuuteen”, Anna muistuttaa.

Hotellihanke vireille

Annan sydäntä lähellä on myös kaupunkiluonto. Metsät ja puistot ovat tärkeitä virkistäytymisen paikkoja kaupunkilaisille. Samalla niissä elää monipuolista lajistoa, ja Helsingin onkin kannettava vastuuta myös luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Vielä viime hetkillä ennen valtuustokauden loppua Anna ehti tänä talvena tehdä aloitteen hotelliketjusta, nimittäin hyönteisille.

Hotelleja tarvitaan, sillä hyönteiset ovat vähentyneet ja se on uhka koko ekosysteemille ja tietenkin myös ihmiskunnan ravinnonsaannille.

Näin Anna selvittää asiaa aloitteessaan: 

“Yksi keino vaikuttaa hyönteisten selviytymiseen on keinopesien eli niin sanottujen hyönteishotellien rakentaminen. Esimerkiksi Maa- ja metsätalousministeriö on kannustanut hyönteishotellien rakentamiseen #hyönteishotellit2020-kampanjassaan. Myös lahoavat luonnonpuut toimivat tärkeinä pesäpaikkoina monille hyönteisille.

“Kaupungin puistoalueet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia hyönteishotellien sijoittamiseen. Lisäksi kaupungin puistoissa on mahdollista vaikuttaa hyönteisille sopivien pesäpaikkojen löytymiseen käyttämällä lahopuuta esimerkiksi kukkapenkkien reunuksina, ja hyönteisten viihtyminen voidaan ottaa huomioon myös istutusten valinnoissa.”

Helsinki.png