Nuorille tukea vaikuttamiseen

Kaupunginvaltuusto käsitteli 21.4. 2021 nuorten aloitteita. Nuoret olivat nostaneet aloitteissaan esille monia tärkeitä asioita kuten tyttöjen turvallisuuden ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyn, ehdotuksen sateenkaariystävällisen nuorisokahvilan perustamisesta sekä koulupsykologien lisäämisen tarpeen.

Valitettavasti nuorten aloitejärjestelmä ei kuitenkaan toimi niin hyvin kuin pitäisi. Aloitteita tehdään vähän, ja jälleen kerran suuri osa niistä oli nuorisoneuvoston jäsenten tekemiä.

Parhaimmillaan moni nuori voisi saada aloitteen tekemällä ensimmäisen kokemuksensa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja aloitejärjestelmä tarjoaisi osallistumismahdollisuuksia sellaisillekin nuorille, joille poliittinen toiminta on vierasta. Tällä hetkellä aloitejärjestelmä ei selvästikään toimi näin, vaan sitä osaavat käyttää lähinnä ne nuoret, jotka muutenkin ovat aktiivisia.

Ihan hiljattain on julkaistu tarkastuslautakunnan arviointikertomus, jossa arvioitiin nuorten vaikuttamismahdollisuuksien toteutumista, yhtenä osana syrjään jäävien nuorten osallistumisen tukemista. Arviointikertomuksen mukaan ”nuorisopalvelut on tukenut osallistumisesta syrjään jäävien nuorten vaikuttamista ja osallistumista nuorisovaaleissa siten, että erityiskoulujen äänestyksiä varten laadittiin kuvalliset äänestysohjeet”. On toki erittäin tärkeää tukea kaikkia nuoria äänestämään. Tämä on välttämätön minimi mutta ei missään tapauksessa yksin riitä nuorten osallistumisen tukemiseksi.

Valtuustokeskustelussa nostin esille kysymyksen, miten aloitejärjestelmää voisi kehittää siten, että se tarjoaisi syrjään jääville nuorille kanavan saada äänensä kuuluviin. Selvää on, että pelkkä aloitemahdollisuuden mainostaminen ei riitä vaan tarvitaan ohjausta ja tukea aloitteiden tekemiseen sekä mahdollisuutta työstää niitä ryhmässä.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa todetaan, että osallistumisesta syrjään jäävät nuoret voidaan parhaiten tavoittaa kouluissa ja oppilaitoksissa. Olisikin tärkeää miettiä, miten nuorten aloitteiden työstäminen voisi tulla osaksi koulujen arkea. Aloitteiden tekemiseen pitäisi luoda mahdollisimman matala kynnys myös sellaisille nuorille, joille tämänkaltainen vaikuttamistyö ei ole tuttua tai helppoa.

Kaupunginhallitus päätti viime viikolla vasemmistoliiton esityksestä, että tarkastuslautakunnan arvioinnin valmistuttua tuodaan kaupunginhallitukseen esitys siitä, miten nuorten aloitejärjestelmää aiotaan uudistaa. Tämä oli tärkeä tahdonilmaus järjestelmän kehittämiseksi. On tärkeää, että nuorten aloitejärjestelmää kehitetään riittävän kunnianhimoisesti ja siitä pyritään aidosti tekemään vaikuttamisen kanava myös niille nuorille, joille yhteiskunnallinen toiminta ei ole helppoa tai luontevaa.

Riikka Taavetti2021, nuoret