Trans- ja muunsukupuolisille hoitoa sujuvasti

Jätin eilen 5.5.2021 seuraavan valtuustoaloitteen trans- ja muunsukupuolisten hoidon seurannasta ja kehittämisestä:

”Kesällä 2020 Palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi sukupuolidysforian hoidosta uudet suositukset, joissa perusterveydenhuollon rooli ensimmäisenä hoitotahona korostuu. Hoitosuositukset ovat saaneet osakseen kritiikkiä ja herättäneet muun muassa järjestöissä huolta esimerkiksi siitä, miten perusterveydenhuollon resurssit ja osaaminen mahdollistavat asianmukaisen hoidon.

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasek ry:n saaman palautteen mukaan huolet ovat osoittautuneet aiheellisiksi ja tutkimuksiin ja hoitoihin pääsy on uusien suositusten hyväksymisen jälkeen hidastunut. Perusterveydenhuollossa käytännöt tutkimuksiin ohjaamisesta ovat palautteen perusteella olleet vaihtelevia.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat yhteiskunnassamme varsin heikossa asemassa oleva ryhmä. Hoitamaton sukupuolidysforia voi aiheuttaa voimakasta psyykkistä kuormitusta ja pahaa oloa, mikä voi johtaa mielenterveyden ongelmiin ja itsetuhoisuuteen. Trans- ja muunsukupuoliset kokevat myös paljon syrjintää. Tutkimusten mukaan myös terveydenhuollossa he joutuvat kohtaamaan niin tiedon puutetta kuin myös epäasiallista kohtelua.

Helsingin kaupungin tulee omalta osaltaan kantaa vastuu siitä, että trans- ja muunsukupuoliset helsinkiläiset saavat terveydenhuollossa asianmukaista kohtelua ja pääsevät tarpeellisen hoidon piiriin viivytyksettä. Vaikka kaupungilla ei olekaan päätösvaltaa Palkon linjausten suhteen, on kaupungilla vastuu huolehtia oman terveydenhuollon henkilöstönsä osaamisesta sukupuolidysforiaa kokevien ihmisten kohtaamisessa sekä varmistaa hoitopolkujen sujuvuus yhteistyössä HUS:n kanssa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotammekin, että kaupunki selvittää mahdollisuutta
- toteuttaa arviointi, miten helsinkiläisten sukupuolidysforiaa kokevien ihmisten hoitoon pääsy toteutuu ja miten Palkon uudet suositukset ovat vaikuttaneet siihen
- tehdä arvioinnin pohjalta suunnitelma tutkimuksiin ja hoitoon pääsyyn liittyvien epäkohtien korjaamiseksi yhteistyössä HUS:n kanssa
- varmistaa, että perusterveydenhuollon henkilöstöllä on riittävä osaaminen sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kohtaamiseksi sekä hoidon toteuttamiseksi tai hoitoon ohjaamiseksi asianmukaisesti.”